null
Szarvasgombatermesztés

A szarvasgombatermesztés alapelvei
Termőhelyi feltételek
A csemeték telepítése
Az ültetvény fenntartása és a termés begyűjtése
Javaslatok leendő termesztőknek
A Truffoir Kft. szarvasgombatermesztési szolgáltatásai
A TruffiCult® Program részletes leírása

A szarvasgombatermesztés alapelvei

A szarvasgomba azon gombák közé tartozik, amelyek termőtestüket a föld felszíne alatt hozzák, ugyanakkor életük folyamán szimbiotikus kapcsolatban (mikorrhiza) élnek különféle fákkal. A szarvasgomba termesztését annak az „oltási“ technológiának a kidolgozása tette lehetővé, amelynek folyamán laboratóriumi körülmények között, mesterségesen létrehozható a gomba és a fa közti kapcsolat. Az ily módon mikorrhizált csemetékkel való termesztési kísérletek előbb Európában, majd folyamatosan a világ több részén is sikerrel zajlottak.

A termesztés folyamatában, a „beoltott” csemetéket meghatározott formában kiültetik a kiválasztott területre, ezáltal gyümölcsösre hasonlító ültetvényeket hozva létre. A különbség csak abban áll, hogy a termés nem a fák ágain, hanem annak gyökerei mentén, a földben jelenik meg, melyeket erre tanított kutyákkal keresnek és szednek fel. Az ültetvény létrehozását követően az első termés csak néhány év után jelenik meg, utánna viszont stabilan termő marad több évtizeden át. Az ültetvények termőre fordulása, élettartama, és évi hozama elsődlegesen a gazdanövény és a termeszteni kívánt szarvasgomba fajától függ, de természetesen befolyásoló tényezőként van jelen az időjárás és a talaj minősége is.

A csemeték kiültetését követően biztosítani kell azokat a körülményeket, amelyek előnyös helyzetbe hozzák a szarvasgombát, más hasonlóan szimbionta gombával szemben, hogy az állandó kompetíció során a mi gombánk kerüljön ki győztesen. Ennek érdekében ragaszkodni kell a minőségileg ellenőrzött facsemetékhez, és ki kell kérni szakember véleményét a beültetni kívánt terület kiválasztásakor. A szakembereknek lehetőségük van arra, hogy laboratóriumban ellenőrizzék a fák állapotát, elvégezzék a különféle talajméréseket, megtudják állapítani a terület kitettségét, hozzáférnek az éghajlati adatokhoz, és nem utolsó sorban képesek felmérni a környéken élő kompetitív gombafajoknak az esetleges jelenlétét.Termőhelyi feltételek

A különböző szarvasgomba fajok eltérő éghajlatot és talajösszetételt igényelnek. A francia szarvasgomba (Tuber melanosporum) termesztéséhez leginkább azok a területek felelnek meg, ahol az időjárás enyhe és szélsőségektől mentes. Ilyen területek találhatóak Magyarország és Románia déli részein, ahová még elérnek a mediterrán éghajlat kedvező hatásai. Az északi részeken viszont nagy területeken lehet megfelelő termőhelyet találni mindkét országban a burgundiai szarvasgomba (Tuber uncinatum) termesztéséhez, mely gomba a hűvösebb vidékeket kedveli.

A terület kiválasztását követően részletes talajelemzést kell végezni, az esetleges hiányosságokat pedig pótolni kell. Ily módon az alacsony kémhatás javítható meszezéssel, de ez a folyamat több összetevőből áll, és időben jelentősen elhúzódhat. A kémhatás javításának folyamatában elengedhetetlen a szakemberek bevonása, akik a folyamatos mérésekkel és adagolással a lehető legrövidebb időn belül képesek a megfelelő értékek elérésére, ugyanakkor további hiányosságokra is rámutathatnak. A szarvasgombák általában jól viselik a gyenge termékenységű talajokat, a gazdanövénynek viszont szüksége van a megfelelő tápanyagokra. Az ilyen irányú talajjavító munkálatokat is elővigyázatosan kell végezni, ugyanis ha a fának kedvezünk és biztosítunk javított körülményeket, akkor a környéken hamar megjelenhetnek gombánk versenytársai.

Előnyös, ha a kiválasztott területet korábban legelőnek, rétnek használták, vagy gabona-, szőlő-, illetve gyümölcstermesztés folyt rajta, mivel ezekben az esetekben a talaj biológiailag aktív, és nincsenek benne konkurens ektomikorrhiza gombák. Adott esetben jól hasznosíthatóak a parlagon álló területek is, ahol az elvadult növényzet eltávolítása után el lehet végezni a telepítést. Ezzel ellentétben kerülendő a közvetlen erdős terület mellé, illetve a friss erdőirtás helyére történő telepítés, mivel a talajban nagy valószínűséggel előforduló kontamináló gombák a szarvasgomba versenytársaivá válhatnak. Telepítés esetén célszerű továbbá megfelelő izolációs távolságot tartani, erdőirtás esetében pedig a területen először 3-5 évig más növénykultúrát (pl. pillangósokat) termeszteni.A csemeték telepítése

A fák kiültetésekor a csemetéket különbözö módon ültethetjük, attól függően, hogy milyen gazdanövényünk és szarvasgombánk van. Az ültetvénybe helyezett fák sűrűsége változhat 100 és 1000 között hektáronként, ugyanakkor lehetséges eltérő gazdanövényeknek a váltakoztatott kiültetése is. Ily módon, ha mogyorófát ültetünk tölgyfával váltakoztatva, akkor az eltérő termésidő miatt ültevényünk hamarabb (a mogyoró miatt) és hosszab ideig (a tölgy miatt) fog teremni, ugyanis előbbi lényegesen hamarabb hoz termést, de élettartama mindössze 25-30 év, a tölgy 50-70 évnyi termésidejéhez képest.

Az ültetést célszerű őszre vagy tavaszra időzíteni, és fagy- illetve szélmentes időben végezni. Az őszi ültetés előnye, hogy a csemete nyugalmi állapotban van, ugyanakkor nagyobb a fagyveszély. Tavasszal a fagy lehetősége kisebb, a szárazság viszont nagy kárt okozhat, így tavaszi ültetés esetén az öntözés kulcsfontosságú. Az ültetvényen a növények állhatnak négyzetes hálóban, de alkothatnak sövényt is – a nyári szarvasgomba esetében –, hektáronként 800-1000 facsemetét ültetve, mivel ez a gomba jelentős árnyékot igényel. Sövények esetében a sorok között 4-8 méter a távolság, a soron belül pedig 1,5-3 méteres tőtávolság javasolt, míg négyzetes hálózat esetén a fák közti távolság 4×3 m, 5×2 m, 4×2 m, 3×3 m, 3×4 m és 4×3 m lehet. A nagyvadak lehetséges kártételei miatt célszerű a területet körbekeríteni, illetve a mezei nyúl ellen ajánlott a csemeték egyedi védelmét (védőhálókkal, karókkal) kialakítani.Az ültetvény fenntartása és a termés begyűjtése

Az ültetvény létrehozását követő években fontos, hogy szemmel kövessük a fák fejlődését és szükség esetén beavatkozzunk a folyamatba. A fennttartási műveletek nem bonyolultak, nem kívánnak költséges beruházást, és nagyrészt a talaj szellőzöképességének fenntartására, talajtakarításra, trágyázásra, koronametszésre és öntözésre szorítkoznak. Ezen időszakban kiemelt fontosságú a szarvasgomba gyökéren való jelenlétének folyamatos vizsgálata, a megjelenő gyomok eltávolítása és a fáknak a kártevőktől való védelme.

A szarvasgomba-ültetvényen végzett fenntartási tevékenységek az alábbiak lehetnek:

 • sor- és sorközművelés (talajtakarás, gyeptakaró kaszálása, gyeptelepítés és kaszálás, tárcsázás, kémiai növényvédelem)
 • kártevők elleni védekezés
 • talajjavítás (meszezés, humuszpótlás, talajlazítás)
 • metszés
 • öntözés
Az ültetést követően a csemete körül célszerű olyan talajtakarás (pl. fekete fólia, kartonpapír, farost-lemez, agroszövet) alkalmazása, amely a talaj párolgását csökkenti, és a gyomokat visszaszorítja. Mulcs, széna, szalma használata nem javasolt, mert elősegíti a rágcsálók megtelepedését és a talaj savanyodását. A gyomok ellen a sorközökben védekezhetünk még mechanikai eszközökkel is (sekély tárcsázás, kaszálás), végső esetben pedig gyomirtó szerekkel. Ezzel szemben a nehéz erőgépek használatát a túlzott talajtömörülés miatt kerülni kell. A szarvasgombának – különösen az intenzív tavaszi-nyári növekedési szakaszban – viszonylag sok vízre van szüksége, ezért a különösen száraz nyári hónapokban 15-20 naponként ajánlott a 25 l/m 2 mennyiségű öntözés. Ügyelni kell az öntözővíz tisztaságára és hőmérsékletére, legjobb a 20 ºC hőmérsékletű víz.

A szarvasgomba-termőtesteket jól képzett kutyákkal gyűjtsük, amelyek az érett gombát keresik meg, így elkerülhető, hogy idő előtt felszedjük a még nem piacképes, éretlen példányokat. Fontos, hogy a talajfelszínt a lehető legkisebb mértékben bolygassuk meg, hogy az ültetvény hosszú távon termőképes maradjon. Francia tapasztalatok alapján nagyon hasznos lehet az egyenletes termés biztosításához, hogy minden termőszezon végén, de mindenképp a tavaszi vegetációs időszak előtt, visszajutassunk a területre az ősz folyamán gyűjtött érett termőtesteket vagy a belőlük készült szuszpenziót. Ezzel egyidőben a gyökér- és mikorrhiza-képzés elősegítésére kis mértékű talajmunka is kivánatos.Javaslatok leendő termesztőknek

 • Vegyék igénybe a szarvasgomba-termesztés területén jártas szakemberek segítségét, hiszen a számukra megfizetett tanácsadói díj egyrészt eltörpül az egyéb járulékos költségek mellett, másrészt sokszorosan megtérül később, hogy segítségükkel kiküszöbölhetünk bizonyos problémákat.
 • Ne feltétlen a saját tulajdonban már meglévő földterületre akarjanak ültetvényt létesíteni, esetleg azon terület talajtani tulajdonságainak feljavításával kínlódva, hanem inkább keressenek olyan területet, amely a legtöbb szempontból megfelel a gomba jövőbeni élőhelyének.
 • Ragaszkodjanak a minősített facsemeték beszerzéséhez és kiültetéséhez! Ennek a költségein nem érdemes spórolni.
 • Próbáljanak meg külső forrásokat bevonni! Romániai és Magyarországi termesztők számára lehetőség van az Európai Unió operatív programjain keresztül résztámogatást kérni szarvasgomba-ültetvények létesítéséhez.
 • Az üzleti terv készítése során ne feledjék el számba venni azokat a járulékos profitszerzési lehetőségeket is, amelyek túlmutatnak a megtermelt gomba értékesítésén (pl. szarvasgomba-turizmus).


A Truffoir Kft. szarvasgombatermesztési szolgáltatásai

A szarvasgomba termesztése után érdeklődő felek számár a Truffoir Kft. két programot kínál, melyek közül az első az egyéni munkavégzésre és önálló tervezésre alapszik, míg a második, TruffiCult® nevet viselő programunkban a teljes kivitelezési folyamatot cégünk szakemberei végzik el. Mindkét esetben munkatársaink a franciaországi Robin Pépinières, INRA által minősített csemetéit biztosítják a megrendelőnek, illetve a TruffiCult® program során szintén a Robin termesztési technológiáját alkalmazzák.

Önálló ültetvényezés

Amennyiben Ön szeret gazdálkodni és jártas az alapvető kertészeti technikákban, bátran nekiláthat ültetvényének önálló létrehozásához. A telepítési folyamatban pedig ott veheti igénybe szakmai tanácsainkat ahol legjobban szüksége van rá, ugyanakkor cégünktől a piacon található legmagasabb minőségű szarvasgombával mikorrhizált csemetéket és kiegészítő eszközöket kapja. A termőrefordulást követően igény esetén begyűjtjük és értékesítjük a gombáját.

Az Önálló ültetvényezés során igényelhető szolgáltatásaink

 • a Robin Pépinières által eloállított, INRA (Institute National du Récherche Agronomique) által minosített szarvasgombás facsemeték biztosítása
 • Elozetes terepfelmérés
 • Talajelemzés és annak javítását célzó tanácsok
 • Ültetés elotti talajmunkák irányítása
 • Ültetési módszer kidolgozása
 • Öntözorendszer tervezése
 • Védokerítés tervezése
 • Egyéb eszköz beszerzése: talajburkoló fólia, védoháló stb.
 • Metszési technikák kidolgozása
 • A talaj kémhatásának folyamatos mérése
 • Éves fenntartási program kidolgozása
 • Termés begyujtése betanított kutyákkal
 • A termés minoség szerinti felvásárlása
 • Különbözo agrártámogatások megszerzéséhez szükséges dokumentáció elkészítése
Termékek és árak

Az alábbi árak a romániai és magyarországi termelők számára érvényesek. A mikorrhizált facsemeték a ROBIN PEPINIERES SARL (France) termékei, melyek a szerződésben foglalt garanciával kerülnek eladásra. Az árak a szállítás árát nem tartalmazzák! Részletes információkért kérjük vegyék fel velünk a kapcsolatot!

Tuber melanosporum

Francia szarvasgombával ( Tuber melanosporum ) mikorrhizált facsemeték ROBIN ANTI-CHIGNONÒ edényben (1 és 2 éves facsemeték):

 

Egységár euróban (ÁFA nélkül)

Mennyiség

GR430

GR600

GR1.5L

GR3L

1 – 9

15,17

18,00

22,27

29,38

10 – 44

14,50

17,00

21,00

27,90

45 – 179

12,50

15,20

18,90

24,90

180 – 399

11,50

13,90

17,20

21,30

400 +

10,40

12,40

15,40

20,30

 

Jó szarvasgomba-termő fa ( Quercus pubescens ) klónozásából származó, francia szarvasgombával ( Tuber melanosporum ) mikorrhizált facsemeték: ARBRES CHAMPIONÒ

 

Egységár euróban (ÁFA nélkül)

Mennyiség

GR600

GR1.5L

GR3L

1 – 9

28,43

32,23

35,07

10 – 49

27,00

30,00

33,30

50 – 199

24,10

29,60

32,15

200 – 399

22,00

27,55

30,10

400 +

19,70

25,50

28,60

 

Tuber uncinatum

Burgundi szarvasgombával ( Tuber melanosporum ) mikorrhizált facsemeték ROBIN ANTI-CHIGNONÒ edényben (1 és 2 éves facsemeték):

 

Egységár euróban (ÁFA nélkül)

Mennyiség

GR430

GR600

GR1.5L

GR3L

1 – 9

13,75

16,60

20,85

26,50

10 – 44

13,00

15,70

19,80

25,20

45 – 179

11,50

13,50

17,90

22,60

180 – 399

10,40

12,50

16,00

20,00

400 +

9,20

11,20

14,20

18,80

 

Jó szarvasgomba-termő mogyorófa ( Coryllus avellana ) klónozásából származó, burgundi szarvasgombával ( Tuber uncinatum ) mikorrhizált facsemeték (Tonda Gentile): truffier CHAMPIONÒ

 

Egységár euróban (ÁFA nélkül)

Mennyiség

GR600

GR1.5L

GR3L

1 – 9

27,00

30,80

33,20

10 – 49

25,60

28,60

31,30

50 – 199

22,70

28,20

30,15

200 – 399

20,60

26,15

28,10

400 +

18,30

23,10

26,60

Tuber aestivum

Nyári szarvasgombával ( Tuber aestivum ) mikorrhizált facsemeték ROBIN ANTI-CHIGNONÒ GR430 edényben (1 és 2 éves facsemeték):

 

Egységár euróban (ÁFA nélkül)

Mennyiség

GR430

1 – 9

13,75

10 – 44

13,00

45 – 179

11,50

180 – 399

10,40

400 +

9,20

 

Tuber magnatum (hamarosan)

2004-től a Robin Pépinières és az INRA összefogásával született meg az a kutatási program, melynek célja az isztriai szarvasgomba ( Tuber magnatum ) termesztési technológiájának kifejlesztése. A kutatás sikereit igazolja, hogy a termesztési módszer jelenleg a minőségi ellenőrzés fázisában van, és a 2009-es év második felére piacra kerülnek az isztriai

A TruffiCult® Program részletes leírása (hamarosan)