Szarvasgombász eszközök forgalmazása

A szarvasgomba gyűjtéséhez és felhasználásához jelenleg a következő eszközöket ajánljuk:


Könyv: A szarvasgombász mesterség
Nemcsak nálunk, de az egész világon folyamatosan bővül azok köre, akik szarvasgombával foglalkoznak, mint nálunk, másutt is mind újabb és újabb területeken éled fel a szarvasgomba szeretete és nem utolsó sorban a vele való kereskedés. Az intenzívebbé váló kutatások rengeteg új ismeretet tárnak fel, ebben a könyvben ezeket is szeretnénk átadni. Saját, tíz éves szarvasgombászatunk tapasztalatai mellett megkíséreltük összegyűjteni azokat a gyakorlati és elméleti információkat, amelyek a világ távoli tájain születtek. Amellett, hogy ketten, két különböző területen (Magyarországon és Erdélyben) lakván-gombászván különböző tapasztalatokat gyűjthettünk, a triflák után kutakodva három kontinens 15 országában igyekeztünk további személyes tapasztalatokat szerezni a szarvasgombák világáról. A gyakorlati tudnivalók mellett nagy hangsúlyt fektettünk a szarvasgombás múlt bemutatására is, s reméljük, mások számára is olyan izgalmasnak bizonyulnak történetének epizódjai, mint nekünk az írás során.

Mindazoknak ajánljuk ezt a - minden igyekezetünk ellenére kevésbé tudományos, mint inkább ismeretterjesztő - könyvet, akik gyűjteni, termeszteni vagy egyszerűen csak élvezni szeretnék ezeket a különös gombákat.


110 ml-es olajszóró és 100 ml-es szarvasgomba füszerolaj, piroshúsú szarvasgomba ízzel.
Az olajszóróval egyenletesen és igen gazdaságosan adagolhatjuk az ételre a fűszerolajakat. Az sem mellékes szempont, hogy így ugyanazt az ízhatás jóval kevesebb kalóriával érhetjük el.
Az olajszórót megtölthetjük a 100 ml-es szarvasgombaolajjal, és ettől kezdve a szarvasgomba íze ugyanolyan könnyen elérhető lesz az asztalon, mint a só vagy a bors. Az olajszóróval adagolva olcsón adhatunk egy ételnek intenzív szarvasgombaízt, és ezzel elfelejthetjük azt a mítoszt, hogy a szarvasgombát csak milliomosok élvezhetik.

Az olajszóró a Küchenprofi cég terméke, rozsdamentes acélból készült, és a gyártó öt év garanciát vállal rá.
null


Szarvasgomba gyalu rózsafa keretben
A szarvasgomba felszolgálásának klasszikus szerszáma. A házigazda vagy a főúr leheletvékony szeleteket vág vele a vendégek tányérjára. A gyaluval akár 0,2 mm vékony szeleteket is vághatunk, így feltárul előttünk a gomba pompás íze.
Figyelem!

A gyalu kése nagyon éles. Óvatosan bánjunk vele, föleg mikor már csak kis darabot szeletelünk. Használat után a kést állítsuk vissza a keret síkjába!


Szavasgombász kapa
44 cm hosszú, egyedileg kovácsolt szerszám
A szarvasgombászás hagyományos eszköze. Mikor a kutya megmutatta, hol a gomba, a gombász a kapa ívelt élével vékony szeleteket vág a talajból, ügyelve arra, hogy meg ne sértse a gombát. Mikor meghatározta a gomba helyét, a szerszám hegyével fellazítja körülötte a talajt, majd oldalról beszúrja a kapát a gomba alá, és a szerszám nyelének lenyomásával a gomba kiemelkedik.
Figyelem!

Tapasztalataink szerint a szerszám sok emberben aktiválja a kés (tomahawk) földbehajigálásának gyermekkorban felejtett szokását, ami nagyon kellemes időtöltés lehet az erdőben, de eltereli a figyelmet a gombászatról, és veszélyes lehet a kutyára és a gombász lábára nézve!